Premergătorul, când se foloseşte şi ce măsuri să luaţi pentru a evita accidentările

În jurul vârstei de şapte-opt luni micuţii noştri devin extrem de activi, fiind momentul când pot sta în picioruşe şi pot face primii paşi susţinuţi de cineva. Siguranţa braţelor care îi susţin în acestă nouă etapă, încrederea pe care le-o oferă mama fiind acolo lângă ei permanent şi lumea văzută acum din alt unghi, îi determină pe micuţi să pornească în explorarea noilor orizonturi.

PremergatorulFaptul că sunt într-o perioadă extrem de activă, solicită foarte multă atenţie şi timp din partea persoanei care are grijă de micuţ, liniştitul bebeluş din pătuţ sau cărucior, devenind acum un copilaş curios şi interesat de tot mai multe lucruri. Faptul că poate face cîţiva paşi şi că poate ajunge astfel acolo unde doreşte îl face fericit şi îl ajută să se dezvolte. De aceea această etapă trebuie tratată cu mare seriozitate de către adulţii care au grijă de copil, şi nu este deloc indicat a se înfrâna această dorinţă de descoperire a noilor lucruri. Micuţul trebuie susţinut în acest proces, oferindu-i-se timp, atenţie şi siguranţă.

Evident că timpul alocat micuţului va creşte acum. Cel mic nu va mai sta liniştit într-un loc, ci va porni permanent în căutare de noi provocări.

Se ajunge astfel la căutarea unor soluţii care ar putea uşura munca adultului şi ar ajuta copilul în această etapă.

Aici îşi face apariţia controversatul premergător. Sunt medici care interzic total folosirea acestuia, pornind de la pericolul pe care un premergător îl poate constitui. Sunt păreri ce susţin că mersul micuţului va fi întârziat şi s-ar putea declanşa probleme ale coloanei vertebrale.  Mersul cu premergătorul presupune şi riscul producerii unor accidente, precum răsturnări şi loviri.

Dacă totuşi decideţi să folosiţi un premergător pentru a vă uşura puţin munca şi pentru a-i oferi celui mic libertate de mişcare, atunci trebuie luate anumite măsuri pentru a evita accidentările şi efectele negative asupra copilului.

În primul rând achiziţionaţi un premergător solid, bine realizat şi sigur, conform normelor europene.

Nu puneţi micuţul în premergător mai devreme de sapte-opt luni, atunci când îşi poate susţine bine coloana. Reglaţi înălţimea premergătorului, astfel încât copilul să ajungă cu picioruşele la podea.

Nu lăsaţi copilul mai mult de o oră pe zi în premergător, iar acest timp trebuie împărţit în episoade de câte 15-20 de minute. Dacă aţi constatat că cel mic începe să se agite şi să dea semne de oboseală, atunci îl veţi ridica imediat din premergător.

Asiguraţi încăperea în care va sta cel mic. Blocaţi accesul spre scări, praguri şi pante, îndepărtaţi obiectele grele sau periculoase pe care le poate trage, acoperiţi prizele şi, în general, îndepărtaţi din zona în care se va plimba micuţul orice consideraţi că poate constitui un pericol de accidentare.

Chiar dacă cel mic va fi pus în premergător va trebui supravegheat permanent. Curiozitatea acestuia combinată cu libertatea de mişcare pe care i-o oferă premergătorul pot pune copilul în pericol. Însă prin asigurarea spaţiului şi printr-o supraveghere atentă, pericolul poate fi evitat şi cel mic se poate bucura de noile descoperiri.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*