Erupţia dinţişorilor

Un capitol extrem de delicat şi sensibil este cel al erupţiei dinţişorilor. Ca şi în cazul colicilor, fiecare bebeluş se manifestă în felul său. Unii trec prin adevărate chinuri, alţii nu prezintă niciun simptom care ar anunţa apariţia, mai ales, a primului dinţişor.

ce-sa-faci-cand-bebe-are-nasul-infundat-1De asemenea, un bebeluş nu se manifestă la fel pentru fiecare dinţişor. Este adevărat că apariţia primului dinte este resimţită de micuţ cel mai pregnant. Guriţa este locul prin care el se alimentează, recunoaşte lucruri prin „gustarea” acestora, fiind bine cunoscut faptul că micuţii au tendinţa de a băga totul în guriţă, practic este liantul dintre ei şi lumea înconjurătoare. Este normal ca aşa o schimbare, precum apariţia micului colţişor, să aibă un efect nu tocmai plăcut asupra lui. Iar dacă momentul coincide şi cu surda durere dată de procesul de sfredelire a muguraşului dentar prin gingie, atunci disconfortul şi agitaţia sunt garantate.

Erupţia dentară variază de la copil la copil, putând varia ca debut  între vârsta de 5- 6 luni, până la un anişor sau chiar mai mult. Întârzierea erupţiei dentare este cauzată de regulă de probleme nutriţionale,  de rahitism sau de afecţiuni sistemice. Sunt copii cărora le apare primul dinţişor chiar şi la un an şi jumătate.

Primii dinţişori apar de regulă pe mandibulă, ulterior făcându-şi apariţia şi cei de pe maxilar.

Simptomele erupţiei dentare sunt agitaţia, plânsul necontrolat, abundenţa mucozităţilor şi a salivei, lipsa poftei de mâncare, somnul agitat şi, uneori, o stare uşor febrilă. Aceste simptome îşi pot face simţită prezenţa chiar şi înainte cu două luni de erupţia propriu-zisă  a dintelui.

Pentru a-l ajuta pe micuţ putem apela la gelurile special concepute pentru a amorţi puţin gingia şi a atenua durerile. Puneţi puţin gel pe degetul dumneavoastră după ce v-aţi spălat foarte bine pe mâini şi masaţi uşor gingia. Iniţial s-au putea ca cel mic să încerce să vă respingă, dar ulterior va simţi efectul liniştitor şi va fi foarte cooperant. Se poate efectua un masaj uşor al gingiilor fără niciun gel, ci doar cu  degetul masând uşor gingiile. Jucăriile speciale, umplute cu lichid, sunt o variantă în lupta cu durerile dentare. Puţin răcite şi lăsate la îndemâna micuţului, vor fi apreciate, având un efect liniştitor asupra copilului.

Este perioada în care trebuie acordată o atenţie deosebită lucrurilor lăsate la îndemâna micuţului. Sâcâiala permanentă pe care o simte la nivelul guriţei îl determină să bage în gură cam tot ce-i pică în mână. De aceea trebuie avut mare grijă ca cel mic să nu ajungă la obiecte ce i-ar putea face rău.

Cu răbdare şi calm, veţi reuşi împreună cu micuţul să treceţi şi de această dificilă etapă a erupţiei dentare. Înconjurat cu iubire şi înţelegere va fi mai uşor şi pentru micuţ să parcurgă perioada sâcâitoarelor şi neplăcutelor dureri provocate de sosirea primilor dinţişori.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*