Când merge un bebeluș? Iată curiozitatea fiecărui părinte!

Mersul la bebeluși înseamnă o etapă mult așteptată de către părinți. Încă din primele luni de viață, atunci când bebelușul stă liniștit în pătuț, neputând nici măcar să se rostogolească, părinții se întreabă cât va mai dura pentru ca micuțul lor să se ridice în picioare și să meargă. Nerăbdarea lor este una foarte mare și firească, pe de o parte, însă pe de altă parte am putea spune că părinții trebuie să aibă răbdare și să nu forțeze cu nimic dezvoltarea motorie a bebelușului întrucât l-ar putea afecta destul de mult.

mersul bebelușuluiDacă ai întotdeauna la îndemână un telefon mobil sau un aparat foto pentru a surprinde imediat momentul în care bebelușul face primii pași, ar trebui să ai în vedere că mai ai de așteptat. Desigur, fiecare bebeluș este unic în felul său – unii merg mai repede, iar alții mai greu, unii se rostogolesc, alții merg de-a bușilea, unii stau în funduleț, iar alții deja fac primii pași. Toate aceste lucruri fac parte din dezvoltarea motorie a bebelușului și astfel am putea spune că bebelușul face primii săi pași și învață să meargă între 9 și 15 luni. Intervalul acesta poate fi depășit și totul ține de numeroși alți factori.

Ar trebui avut în vedere faptul că un bebeluș merge mai repede sau mai târziu pentru că așa a moștenit de la părinți. De această dată sunt vinovate genele – dacă unul dintre părinți a mers mai devreme este posibil ca și bebelușul să îți facă această surpriză. Și tot de dezvoltarea mersului ține și dacă acesta este mai rapid, mai energic și mai ales dacă are încredere în forțele sale. Ca atare, un bebeluș care nu stă deloc într-un singur loc, dorind să se joace și să încerce noi și noi provocări, mai mult ca sigur s-ar putea să pășească mai ușor. Este bine de luat în calcul și greutatea – de obicei copiii care sunt mai slabi merg mai ușor în picioare decât cei care sunt mai grăsuți. Teama de a nu se lovi sau de a nu cădea reprezintă un alt factor care determină mersul la bebeluși.

Un bebeluș care devine din ce în ce mai stabil, poate să stea mai mult timp în picioare, sprijinit de un anumit obiect și își poate coordona mișcările, mai mult ca sigur va fi un bebeluș care nu va mai avea mult timp și va face primul pas. De aceea, mulți părinți cunosc când anume bebelușul lor va face primul pas. Mama va putea să cunoască dacă bebelușul are forță, coordonare și stabilitate, astfel încât să pășească singur. Cu toate acestea, un bebeluș poate avea toate aceste lucruri și cu toate acestea să îi fie teamă să se desprindă de mobilă sau de un alt obiect care îi este prin preajmă. Și acest lucru pentru că îi este frică să nu cadă și să se lovească, având mai puțină încredere în forțele sale.

Dacă vă dați seama că bebelușul urmează să meargă în picioare, având toate aceste semne evidente, nu trebuie totuși să îl forțați. Un bebeluș are propriul său ritm, iar prin forțarea sa de a-și da drumul și a păși liber îi poate dăuna destul de mult. Nici așezatul copilului în premergător nu este un element favorabil pentru dezvoltarea mersului. Unii medici pediatri chiar interzic cu desăvârșire acest obicei.

Indiferent cum, nu trebuie să vă speriați – copilul va merge atunci când va fi capabil să meargă, nici mai devreme, nici mai târziu. Cu toate acestea, dacă bebelușul refuză să meargă până la vârsta de doi anișori sau atunci când suspectați anumite probleme de mers este bine să mergeți la medic pentru anumite investigații suplimentare și acest lucru chiar mai devreme de vârsta la care ar trebui să se ridice în picioare și să meargă.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*