DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI

Iată că puiul tău este acasă, iar acum vorbești despre dezvoltarea bebelușului. Nu este nimic mai greu de înțeles decât ritmul prin care micuțul tău începe să se dezvolte și să crească mare.

Mai înainte de a-ți face prea multe griji cu privire la dezvoltarea bebelușului ar fi bine să ai în vedere nevoile sale, să îi acorzi puiului tău cea mai bună atenție, iar noi vom încerca încet să îți oferim cele mai bune sfaturi despre creșterea și dezvoltarea sa.

În fiecare moment vei avea nevoie, tu, mamă începătoare, vei primi toate acele informații care îți vor fi necesare pentru ca tu să evaluezi dacă bebelușul tău se dezvoltă sau nu perfect normal. Creșterea în greuatet, înălțimea, circumferința capului – iată trei parametri sau mai exact trei măsurători care îți vor spune totul despre dezvoltarea bebelușului în primul anișor de viață.

Modul în care bebelușul crește, se dezvoltă, dar și perioada în care se ridică în funduleț, merge de-a bușilea, face primul pas, apariția primilor dințișori – toate acestea înseamnă pe scurt dezvoltarea bebelușului în primul anișor de viață. De aceea, mai jos vei observa lună de lună care sunt schimbările prin care acesta trece și mai ales cum anume se dezvoltă și care sunt achizițiile pe care le face și care îi surprind întru totul pe părinți.

Luna I

Aceasta este luna în care mama ia pentru prima dată contact cu puiul său. Este speriată de tot ceea ce i s-ar putea întâmpla, nu îi cunoaște foarte bine stările și tocmai de aceea nu știe cum anume ar trebui să se comporte pentru ca bebelușului să îi fie bine. În această lună trebuie să vă obișnuiți unui cu celălalt, acest lucru este cel mai important lucru pe care mama îl are de făcut. Cu siguranță, vei reuși să îți cunoști atât de repede și bine bebelușul încât nici nu o să îți vină să crezi, instinctul matern fiind foarte important. Trebuie să înveți în această perioadă totul despre nevoile bebelușului, însă mai mult ca sigur pruncul tău te va ghida cum poate mai bine. Atunci când vorbim despre dezvoltarea bebelușului, ei bine, acesta va începe să comunice, deși ce-i drept doar prin plâns. Va dobândi primele achiziții lingvistice, mai ales atunci când mama îi va vorbi constant. Va auzi și va vedea din ce în ce mai bine, va lua în greutate, iar creierul său nu va sta sub nicio formă în loc, mărindu-și dimensiunile.

Luna a II-a

Dezvoltarea bebelușului continuă și în această lună. Deși totul se manifestă tacit, bebelușul va face în continuare achiziții motorii, senzoriale și emoționale. Va plânge ori de câte ori va dori să îi spună mamei sale ceva , o va urmări cu privirea prin încăpere, va plânge atunci când va dori să fie hrănit, schimbat sau atunci când îi este somn. În această lună trebuie să îi mai faci medicului pediatru o vizită importantă – pentru cel de-al doilea vaccin recomandat de schema națională de vaccinare.

Luna a III-a

Începând cu această lună bebelușul va reuși să își susțină singur capul, mușchii gâtului întărindu-se destul de mult. Își va căuta mama permanent, va iubi să fie luat în brațe, îi va zâmbi și va plânge ori de câte ori are nevoie de ceva.

Luna a IV-a

Bebelușul își descoperă în această lună de viață mânuțele, va începe să gângurească din ce în ce mai mult și va zâmbi aproape din orice. Va fi tare drăgălaș.

Luna a V-a

În această lună de viață, în dezvoltarea bebelușului apar noi achiziții – copilul începe să se rostogolească. De aceea, trebuie să fii cât mai atentă poți întrucât lăsat nesupravegheat ar putea cădea. În plus, copilul va lua jucăriile dragi și va începe să le arunce prin casă, fiind încântat de zgomotul pe care acesta îl fac în cădere.

Luna a VI-a

Este luna care marchează în calendarul de dezvoltare a bebelușului etapa diversificării alimentației. Așa este – copilul va face cunoștință cu primele sale alimente solide și se va bucura destul de mult de acest lucru.

Luna a VII-a

În această lună de viață, bebelușul s-ar putea să vă bucure destul de mult întrucât va putea sta așezat în funduleț. Ce poate fi mai plăcut decât să îți vezi bebelușul a fi un om în miniatură, stând așezat la masă, exact ca un copil mai mare.

Luna a VIII-a

Luna a VIII-a marchează în dezvoltarea bebelușului etapa în care bebelușul începe să se târască. De aceea, nu îl lăsa nesupravegheat nicio clipă întrucât s-ar putea lovi ușor.

Luna a IX-a

Bebelușul va porni de-a bușilea. De acum înainte va pregăti cea mai importantă achiziție din perioada următoare – mersul. Ai grijă în continuare de el, întrucât se poate lovi ușor.

Luna a X-a

În această lună se va ridica în piciorușe și va începe să meargă pe lângă mobilă. Cu toate acestea, pot exista și bebeluși mai ageri care deja să facă primii pași singuri.

Luna a XI-a

Bebelușul va spune „mama” sau „tata”, așadar va începe să rostească primele sale silabe, semn că pregătește etapa vorbirii, dar nu trebuie să vă grăbiți – va mai dura ceva vreme până va vorbi.

Luna a XII-a

În această lună, aproape toți bebelușii se ridică în picioare și merg. Și tot acum, are loc prima sa petrecere aniversară, la împlinirea vârstei de un anișor.

Așadar, primul anișor din viața unui bebeluș este unul foarte alert, așa că mai mult ca sigur aproape că nici nu veți putea să vă dați seama de noile sale achiziții.

Bebelușul și mersul!

Fiecare mămică se întreabă când anume va merge bebelușul său în picioare. Deși cei mai mulți merg în jurul vârstei de 12 luni, există și situația în care mersul să apară puțin mai devreme sau chiar mai târziu de această vârstă. Nimic nu trebuie să vă sperie întrucât fiecare bebeluș are propriul său ritm de dezvoltare și învățare. Mai înainte de a merge, bebelușul va începe să se rostogolească, să se sprijine în mâini, să meargă de-a bușilea. Mai apoi se va ridica, se va sprijini de mobilă sau alte obiecte și va păși ușor. Va veni un moment în care se va desprinde de mobilă și va îndrăzni să pășească singur – acest moment marchează mersul copilului. Deși cei mai mulți dintre copii merg în jurul vârstei de 12 luni, există și situații în care unii să fie mai rapizi, astfel 3% dintre copii ar putea merge chiar de la vârsta de 9 luni și nu este nimic în neregulă. Potrivit statisticilor, peste 60% dintre aceștia merg la vârsta de 12 luni. Cu toate acestea, pentru a merge este nevoie de mult exercițiu, dar și de mușchi mai puternici, ce trebuiesc exersați cât mai bine. În acest sens, mai jos vă prezentăm câteva etape care marchează achiziția mersului bebelușului.

1. Statul pe burtică și susținerea în mâini!

Aceasta este prima etapă în achiziția motorie a bebelușului. Încă din primele zile după venirea sa pe lume, bebelușul începe să își tonifice mușchii gâtului și pe cei ai spatelui. Astfel, încet încet, va începe să își susțină capul și gâtul, să se rostogolească, să își miște circular brațele. De aceea, cu timpul mama ar trebui să se aștepte ca bebelușul să se sprijine pe brațe și pe antebrațe și să înceapă să își susțină capul cât mai mult timp. Tot el, puiul de om, se va rostogoli chiar și atunci când nu te aștepți și mai mult ca sigur va începe să meargă în curând de-a bușilea.

2. Statul în funduleț!

O a doua etapă în achiziția motorie a bebelușului este statul în funduleț. Încă de pe la vârsta de 7 luni trebuie să te aștepți ca bebelușul să capete deprinderea de a sta așezat în funduleț, putându-și astfel susține singur corpul. Urmează etapa primilor pași!

3. Primii pași, primele descoperiri!

Bebelușul va face aceste prime încercări încă de la vârsta de 9 – 10 luni de viață. Va dobândi mobilitate și va încerca să se susțină cât mai mult timp în picioare, susținându-se de mâini. Va încerca fiecare colț de mobilă din locuință și mereu se va agăța de mama sa, pentru noi descoperiri.

4. Mersul – iată că se poate

Urmează cea mai frumoasă etapă din viața unui bebeluș – mersul. Cu timpul, veți observa că bebelușul prinde curaj și astfel va putea face primii pași nesusținut, de unul singur. Este cea mai frumoasă perioadă din viața sa, un proces pe care mama îl așteaptă de mult timp.

Cu toate acestea, te poți aștepta ca dezvoltarea bebelușului să marcheze mersul puțin mai târziu, poate chiar și la 14-16 luni sau mult mai devreme, poate chiar la 9 luni de viață.

Dacă copilul tău a împlinit deja 2 anișori și nu dă niciun semn că vrea să meargă singur, ar fi bine să îi comunici acest lucru pediatrului și să realizezi un consult de specialitate.

Cum îl ajuți să meargă mai repede?

Dezvoltarea bebelușului înseamnă printre altele și implicarea mamei sale în astfel de activități. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerați. Ați putea să vă ajutați copilul pur și simplu prin oferirea unor pantofiori comozi și moi sau pur și simplu să îl lăsați desculț. Acest lucru va ajuta mult mai mult decât orice altceva.

Ajutați-l să adopte o poziție corectă a mersului, încercați să îi arătați cum să poziționeze cât mai corect talpa piciorului și așezați-l în locuri netede și fine, mai ales dacă este desculț pentru a îndrăzni în acest fel să facă primul pas.
Puteți merge cu copilul de brațe, însă nu înainte ca acesta să facă deja primul pas. Atunci când îl veți observa că se agață de marginile țarcului sau de mobila locuinței, puteți fi sigură că organismul său este pregătit pentru a face primul pas și astfel nu îi veți produce nicio tulburare, de nicio natură.

Nu fi nerăbdătoare – toate au loc la timpul lor. Ori de câte ori vedeți bebelușul că încearcă, apreciați-l, cu siguranță va fi foarte fericit să vă aibă în preajmă.

De asemenea, nu așeza copilul în premergător prea devreme. Un alt argument în plus în acest fel ar fi sfatul pediatrilor și psihomotricienilor care nu recomandă folosirea premergătorului la bebeluși, acest lucru ar putea determina o poziție incorectă a mersului bebelușului și incapacitatea de folosire corectă a membrelor inferioare și a șoldurilor copilului. La fel de bine pentru a fi remarcat este că premergătorul ar putea provoca numeroase accidente, doar pentru o clipă de neatenție din partea mamei sale.

Dezvoltarea bebelușului este frumoasă, de la achizițiile motorii, la achizițiile lingvistice, senzoriale și emoționale – toate aceste lucruri constituie universul puiului nostru, în cea mai frumoasă parte a vieții.

Simptomele erupției dentare. Cum să le recunoști?

Dinții bebelușilor apar ca peste noapte, așa că fă cât mai multe poze cu zâmbetul adorabil al copilașului tău cât încă poți. Erupția dentară vă poate întrerupe oricând distracția, întrucât este destul de inconfortabilă pentru bebeluș, iar el își va exprima durerea așa cum știe mai bine, și anume prin […] mai mult »