Trucuri pentru adormit bebelușii

Există soluții la care poate nu te-ai gîndit pentru a-l adormi pe micuțul tău, sau despre care poate ai auzit, dar ai considerat că nu funcționează. Pentru că atât tu cât și bebelușul aveți nevoie de mai multe momente de odihnă, în cele ce urmează am încercat să adunăm câteva trucuri utile în acest sens. Toți părinții știu cât de binevenită este uneori chiar și o oră de somn în plus.

Trucuri pentru adormit bebelusii

Contactul vizual

Înainte ca bebelușul să adoarmă, nu este recomandat să stabilești un contact vizual prelungit cu el. Acordă atenție acestui aspect atunci când vrei să-l adormi, dar și atunci când îl liniștești la trezire.

Baia

Apa caldă, alături de mângîierile, dezmierdările și masajul, realizat cu ajutorul unui prosop, îl vor relaxa pe bebelușul tău îndată. Dacă vrei să-l adormi după baie, evită jucăriile și păstrează tonul vocii jos. În acest mod, bebelușul va deveni foarte relaxat și va adormi mult mai ușor.

Obiectele din pătuț

În pătuțul bebelușului nu ar trebui să existe prea multe pături, jucării sau alte obiecte. Acestea îl pot incomoda în timpul somnului, sau îi pot atrage atenția înainte să adoarmă. În plus, există riscul sufocării sau al înnecării. Un cearceaf bine întins ar trebui să fie suficient. Dacă îți faci griji că i-ar putea fi frig, este preferabil să optezi pentru un sac de dormit, în loc de o pătură.

Parfumul din cameră

Câteva picături de ulei natural de lavantă, picurate pe o batistă, lângă patul bebelușului, pot face minuni. Unele uleiuri naturale, printre care și lavanda, sunt cunoscute pentru efectele lor de relaxare și beneficiile aduse în cazul anxietății. Cu toate acestea, nu este recomandat să le folosiți în cazul bebelușilor mai mici de șase luni. În cazul acestora, este preferabil să eviți parfumul, chiar să folosești detergent fără parfum, deoarece sunt încă foarte sensibili.

Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian poate reprezenta una dintre problemele care îl împiedică pe bebeluș să adoarmă. Acesta se manifestă prin regurgitarea conținutului stomacului în esofag și este cauzată de o proastă funcționare a mușchiului unde esofagul întâlnește stomacul.  Printre simptome se numără vărsăturile, scuipatul în sus, tuse, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, sânge în scaun. Mai mult de jumătate dintre bebeluși pot avea în primele trei luni simptome ușoare de reflux. În această situație este recomandat să apelațilamedicul pediatru.

Momentul potrivit pentru somn

Un bebeluș prea obosit este aproape imposibil de culcat. Din acest motiv este recomandat să stabiliți un orar, pe care să-l respectați. Majoritatea specialiștilor consideră că în cazul copiilor mai mici de un an, cea mai potrivită oră pentru somn este între 18.30 și 19.

Îmbrăcămintea

Este foarte important să acorzi atenție tipului de material din care este fabricată îmbrăcămintea bebelușului. Un material sintetic poate cauza mâncărimi, iritații sau transpirație abundentă. Încercați să cumpărați doar hăinuțe din materiale naturale, care îi vor oferi micuțului confortul de care are nevoie.

Temperatura și lumina

Temperatura și lumina sunt factori care contribuie direct la odihna bebelușului. Este recomandat ca temperatura să nu fie nici prea ridicată, nici prea scăzută, pentru ca bebelușul să se poată odihni în voie. Totodată, încăperea trebuie să fie întunecoasă, pentru ca el să se obișnuiască și să adoarmă mai ușor. Pe timpul zilei folosește draperii groase, pe care este recomandat să le tragi la trezire. În acest fel el va înțelege diferența și va asocia întunericul cu somnul.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*