Sugestii și tehnici de masaj pentru bebeluși

Masajul este o tehnică de relaxare pentru fiecare dintre noi, perfectă și în cazul bebelușilor. Acesta detensionează mușchii, aduce o stare de calm, oferindu-i micuțului momente plăcute și multe alte beneficii. Cu toate că tehnicile de masaj în cazul copiilor mici diferă, de cele mai multe ori este recomandat ca părinții să dezvolte un stil propriu de masaj. Până la urmă ei știu cel mai bine ce le place bebelușului lor și cum ar trebui să procedeze.

beneficii masaj bebe

Dacă medicul pediatru nu acordă indicații diferite în acest sens, puteți începe să-i faceți masaj bebelușului chiar din primele zile de viață. Masajul este un bun stimulent al circulației sanguine, tonifică și întărește musculatura și contribuie la o dezvoltare armonioasă a bebelușului.

Momentul potrivit pentru masaj

Cele mai potrivite momente pentru masaj sunt după baie, înainte de baie, sau înainte de somn. Dar, indiferent de momentul ales, este bine ca acesta să se desfășoare după un anumit program. Această rutină îl va obișnui pe bebeluș cu masajul, eventual îl va pregăti pentru somnul de după. Totodată, este recomandat să fiți atenți la nevoile și comportamentul bebelușului. Dacă pe cei mai mulți dintre micuți masajul îi relaxează, există și bebeluși care devin mai activi după masaj. De asemenea, masajul poate fi realizat și de mai multe ori pe zi.

Cine realizează masajul bebelușului

Cel mai recomandat este ca masajul să fie realizat de către unul dintre părinți. Ei își cunosc cel mai bine bebelușul, iar interacțiunea creează o relație mai strânsă și mai intimă între ei. Masajul poate fi însă realizat și de bunici sau frați mai mari, însă în special la început, sub supravegherea părinților.

Bebelușul nu trebuie masat de mai multe persoane în acelașitimp.

Confortul bebelușului

În timpul masajului, confortul bebelușului este un aspect foarte important. Asigurați-vă că temperatura din cameră este potrivită, că locul în care îl așezați este comod și, de asemenea, că poziția în care stă este confortabilă. Este recomandat să aveți în apropiere toate cele necesare, pentru a nu fi nevoiți să lăsați bebelușul singur.

Lucruri necesare pentru masaj

Pentru a putea realiza masajul bebelușului, veți avea nevoie de câteva lucruri, printre care: o suprafată dreaptă și confortabilă, peste care să așezați o pătură specială pentru schimbatul scutecelor; un prosop fin, care va fi așezat peste pătură; ulei pentru bebeluși sau ulei de măsline; șervețele pentru îndepărtarea uleiului în exces; Un prosop fin, pentru a acoperi bebelușul; scutece; haine de schimb.

Deoarece este foarte important ca atmosfera din camerăsă fie una plăcută, optați pentru muzică în surdină și lumină difuză.

Tehnici de masaj

În primul rând, așezați bebelușul pe burtă, cu capul într-o parte. Acesta poate fi și ținut în brațe, cu fața spre exterior, pentru a putea vedea ce se întâmplă în jurul lui, dacă se simte mai confortabil în această poziție. Este foarte important să știți că un bebeluș se mișcă mult. Puteți să-i dați o osuzetă, dacă aceasta îl liniștește de obicei.

Vorbiți cu bebelușul, deoarece comunicarea este foarte importantă. Puteți alege să-i recitați mici cântecele sau poezii.

Aplicați câteva picături de ulei și începeți masajul dinspre frunte, până la ceafă. Masați apoi fiecare umăr, dinspre mijlocul spatelui înspre brațe, pe rând, iar apoi spatele, de sus până jos, pe părțile laterale, evitând coloana vertebrală. Masați și picioarele bebelușului, cu mișcări ce coboară și apoi urcă din nou. Repetați aceeași mișcare cu brațele. Întoarceți bebelușul pe față și repetați tehnica de masaj pe piept, picioare și brațe.


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*