DESPRE BEBELUȘI

Despre bebeluși se pot spune multe lucruri, primele lor luni de viață sunt foarte frumoase, marcând un nou început, o bună creștere.

După ce devii mamă sau chiar mai devreme, din sarcină, te preocupă să afli multe lucruri despre bebeluși. De ce acest lucru? Pentru că, mai ales atunci când ești la prima ta experiență de acest gen nu cunoști mai nimic din modul în care cei mici se dezvoltă, cum anume să îi îngrijești, ce să le faci mai exact ca să le fie bine.

Iar bebelușul pe care tocmai l-ai adus acasă este foarte mic, uneori plânge în continuu și nu există cu niciun chip vreo șansă ca să îl consolezi. De asemenea, odată ce vei ține în mână micuța ta comoară vei dori să petreci clipe numeroase pentru ca puiului tău să îi fie bine. Vei dori să afli multe lucruri despre bebeluși, mai multe decât ți-ai imagina. Vei cere sfatul tuturor prietenilor, cunoscuților sau celor care au trecut printr-o perioadă asemenea ție. Nu vei rata niciun moment să nu discuți cu mămicile din parc despre bebeluși și creșterea lor, despre ceea ce mănâncă, cum să fie calmați și îngrijiți atunci când le este rău sau vor la mami în brațe.

Iată 10 lucruri pe care nu le știi despre bebeluși:

1. Orice bebeluș vede, chiar din prima zi de viață!

Îți vine sau nu să crezi, bebelușii văd încă din primele lor zile de viață. Deși ce-i drept, la acest stadiu, vederea lor nu este foarte bine dezvoltată, în realitate ei percep forme, culori, umbre și chiar își pot distinge mama. Iar problema pentru care văzul nu este încă foarte clar nu este că ochișorii lor au vreo problemă, ci pur și simplu că se află încă în dezvoltare.

2. Nu vă speriați – niciun bebeluș nu plânge fără motiv!

Într-adevăr, nou-născuții nu plâng fără motiv. Cei mai mulți dintre ei comunică în acest fel, așa că nu trebuie să vă speriați. Sunt neliniștiți, vor în brațe la mami și astfel plâng pentru ca mama lor să știe ce li se întâmplă. De asemenea, atunci când vor să fie schimbați de scutecul murdar, au febră sau le este rău, dar și atunci când le este somn sau vor să fie hrăniți comunică într-un mod similar – prin plâns. Ei nu au învățat încă cum să articuleze cuvintele, așa că singurul fel de comunicare este plânsul, care va trece de îndată ce le va fi bine.

3. Bebelușii se pot târî imediat după naștere

Iată un alt lucru frumos de știut despre bebeluși. Un astfel de lucru a ieșit în evidență printr-un experiment al cercetătorilor – aceștia au așezat pe burta mamei un bebeluș chiar imediat după naștere. În foarte puțin timp, bebelușul a început să se târască pentru a ajunge la sânul femeii, spre a se hrăni. Așadar, bebelușii se nasc cu instinctul de supraviețuire, ba mai mult decât atât cu primele achiziții motorii deja formate.

4. Bebelușii cunosc să înoate

Iată un alt lucru frumos de știut despre bebeluși. Aceștia știu să înoate și acest lucru pentru că vreme de 9 luni au stat în pântecul mamei lor, un mediu acvatic. De remarcat este că atunci când îi veți face băiță, ar trebui să așezați bebelușul cu fața în jos și astfel veți reuși să observați cum au reflexul de a da din mânuțe și piciorușe, asemenea mișcărilor importante ale înotului. Cu toate acestea, nu vă aruncați bebelușul din primele clipe în piscină, aceștia cunosc acest reflex și îl păstrează până pe la 6 luni de viață. Puteți încerca totuși să mergeți cu bebelușul la cursuri de înot – va dobândi mai ușor astfel de deprinderi.

5. Wow – bebelușii au mai multe oase decât adulții!

Într-adevăr, sistemul osos al unui bebeluș este total diferit de cel al unui adult. La naștere, bebelușii au 270 de oase, însă odată ce organismul începe să se dezvolte oasele mici vor începe să se sudeze și astfel numărul lor va fi unul mai mic, ajungând la numai 206 oase.

6. Un bebeluș nu are rotule

Genunchii unui bebeluș nu au rotule. Cu toate că sistemul osos la naștere cuprinde mai multe oase decât cel al adulților sau al copiilor mai mari, în realitate celor mici le lipsesc rotulele. La genunchi, rotulele sunt formate dintr-un țesut cartilaginos, ce se va întări pe parcurs.

7. Bebelușii au semne de naștere

Aproape toți bebelușii au astfel de semne pe corpul lor. Cu toate acestea, astfel de semne nu le fac nimic rău bebelușilor, fiind considerat uneori un aspect cu totul aparte și destul de plăcut. Pot purta semnele unor flori, petale de trandafiri sau chiar mici forme de animale.

8. Dezvoltarea unui bebeluș este foarte rapidă

Pornind de la creșterea acestora în greutate, înălțime și circumferința capului – despre bebeluși se spune că reușesc să crească destul de repede. În prima jumătate de an își vor dubla greutatea avută la naștere, iar la finele primului an vor avea o greutate de trei ori mai mare comparativ cu greutatea avută la naștere. La fel, și creierul bebelușilor crește foarte repede, așa că nu este de mirare că va reuși să dobândească ușor achiziții lingvistice, emoționale și senzoriale cu totul deosebite.

9. Bebelușii nu zâmbesc din prima lună

Poate vei considera că bebelușul îți zâmbește încă din prima lună, însă în realitate acesta nu cunoaște încă ce este bucuria și nu știe cum anume să și-o exprime. De aceea, atunci când bebelușul îți va zâmbi, în realitate nu va fi chiar așa. Mimica sa ar putea ascunde faptul că micuțul tău ar putea fi balonat și astfel va elimina anumite gaze stomacale.

10. Bebelușii își recunosc mamele

Despre bebeluși se spune că își recunosc mamele chiar imediat după naștere. Aceștia îi știu vocea, mirosul și îi recunosc chiar și bătăile inimii. Sunt lucruri cu adevărat prețioase, mai ales dacă te vei gândi la legătura care se formează între mamă și bebeluș. Alături de ea, bebelușul se va simți în plină siguranță, fiind singura ființă pe care o poate recunoaște imediat după naștere. De aceea, nu ratați nicio secundă fără să purtați bebelușul în brațe după naștere. Se spune că este foarte bine să îl alăptați și să îl țineți cât mai mult timp la piept sau chiar să realizați contactul „piele pe piele”.

În același timp, despre bebeluși se pot spune și alte lucruri, unele mai ciudate. Dezvoltarea lor este încă o mare curiozitate pentru orice părinte, așa că în fiecare moment mama ar putea zări lucruri pe care bebelușul le face din inconștiență, ușor amuzante.

În fiecare moment, bebelușii descoperă lumea înconjurătoare și prezintă emoția de a vedea lucruri pe care nu le cunosc. Deși vor continuu să învețe și să evolueze, bebelușii fac și anumite lucruri neobișnuite.

Un bebeluș este curios peste măsură și de aceea nu va rata nicio clipă fără să își admire mâinile, picioarele, fiind curios să se observe și să vadă cum arată. Atunci când îi veți oferi o oglindă, mai mult ca sigur va fi maxim de surprins, admirându-se acolo în continuu, fiind aproape nedezlipit de acest obiect îndrăgit.

Iată mai jos câteva lucruri mai puțin obișnuite despre bebeluși:

1. Bebelușii ar putea să se atingă în zonele intime

Atunci când sunt dezbrăcați sau când li se schimbă scutecelul, bebelușii s-ar putea atinge în zonele intime, fiind curioși de această regiune a corpului. Cu toate că atingerea zonei intime nu are aceeași însemnătate ca și în cazul unui adult, bebelușul este curios să observe organele sale genitale. De regulă, atingerea zonei organelor genitale are loc în jurul vârstei de 5-7 luni de viață. Este perioada primelor curiozități de acest gen și mai mult ca sigur, tot acum veți observa cum își admiră mânuțele și piciorușele – toate aceste părți ale corpului fiind pentru el un motiv de a se admira și de a le observa.

2. Bebelușii vor să zboare

Atunci când vezi că bebelușii întind brațele, ca și cum ar vrea să zboare, mama ar trebui să țină cont de acest lucru și să aibă în vedere că bebelușii parcurg o perioadă de stres și au nevoie de dragostea și căldura mamei. Mai mult ca sigur când observați așa ceva ar trebui să vă luați bebelușul în brațe pentru a-l liniști.

3. Bebelușul se trântește în loc să se așeze în funduleț

De cele mai multe ori, după vârsta de 9 luni de viață, bebelușul se va ridica în picioare și va face primul pas. Se va sprijini mai mult ca sigur de mobilă și de obiectele casnice, însă atunci când va dori să se așeze, mai mult ca sigur se va trânti jos sau chiar va cădea. Cu siguranță, această ipostază a bebelușului este una cât se poate de nouă, astfel că nu veți ezita să îi zâmbiți. Iar căzătura pe care o va lua, mai mult ca sigur nu îl va durea aproape deloc pentru că scutecelul de la fundulețul său va putea estompa lovitura.

4. Despre bebeluși se spune că tremură

În primele luni de viață s-ar putea să vă vedeți bebelușul tremurând. Acest lucru se întâmplă din cauza sistemului său nervos, încă destul de imatur. În plus, bebelușul nu cunoaște cum anume să își regleze temperatura corpului, astfel că va începe repede să tremure. Nu vă îngrijorați decât atunci când bebelușul repetă astfel de scene destul de des. Atunci ar trebui să îi cereți sfatul medicului pediatru și eventual să realizați și alte investigații suplimentare.

5. Bebelușii sughiță

Bebelușii au sistemul digestiv încă destul de sensibil. De aceea, atunci când vor mânca prea mult lapte sau vor bea apă este posibil să nu reușească să înghită corect și astfel să se producă sughițul. În plus, un alt argument ar fi acela că bebelușii ar putea începe să sughiță pentru că au nevoie de liniște și nu se pot acomoda în situații stresante. Așa că, oferiți-i puiului dvs multă liniște și mai mult ca sigur nu va trece printr-o astfel de stare.

6. Se prefac că tușesc!

Într-adevăr, despre bebeluși s-ar putea spune că se prefac că tușesc tocmai pentru a atrage atenția celor din jur. De aceea, medicii apreciază o astfel de modalitate de a comunica a bebelușilor drept o caracteristică ce exprimă evoluția lor din punct de vedere neuronal.

Atunci când vorbim despre bebeluși cu siguranță vom putea aminti mult mai multe alte lucruri, totul aflându-se în corelație cu dezvoltarea fiecăruia. De aceea, ar trebui să remarcăm că fiecare bebeluș este special în felul său și astfel puteți adapta caracteristicile de mai sus, conform propriei sale dezvoltări. Nimic nu este mai uimitor decât să vezi cum crește și se dezvoltă cei mici.

Fascinanţii bebeluşi!

Aducerea pe lume a unui copil reprezintă cea mai frumoasă experienţă din viaţa unei femei. Îmediat după naştere mama va face cunoştinţă cu minunea care a crescut în burtica ei, fascinată de fineţea şi aparenta fragilitate a copilului. Împreună vor porni pe un drum minunat, mama descoperind pe zi ce […] mai mult »

bebelus agitat

De ce plânge bebeluşul!

Plânsul bebeluşului pare a fi o enigmă pentru o mămică tânără care abia a născut. Însă odată ce se va acomoda cu micuţul ei, va şti că acesta plânge fie pentru că are o problemă, fie pentru că nu o are, ci aşa vrea el. Acest aşa vrea el, este […] mai mult »

Bebe nu vrea în cărucior. Ce este de făcut?

Oricărei mame îi place să-şi plimbe bebeluşul liniştit în cărucior, pe aleile unui parc, în răcoarea plăcută a unei zile de vară. Însă sunt mici năzdrăvani care nu vor să-i satisfacă mamei acestă plăcere, refuzând zgomotos şi insistent statul în cărucior. Şi nu doar cei mai mărişori care au prins […] mai mult »

Bebe obosit şi agitat

Nu sunt puţine episoadele în care mama nu poate linişti micuţul, care supărat din cauza colicilor, a erupţiei dentare sau a oricărui alt motiv care îl sipără, nu mai poate adormi de obosit şi agitat ce este. Sunt momente grele atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, în care, de […] mai mult »

Bebeluşul şi animalele de companie

Venirea pe lume a bebeluşului aduce cu sine multe schimbări şi impune măsuri de siguranţă, astfel încât celui mic să i se asigure un mediul sănătos, curat şi echilibrat, pentru o bună dezvoltare şi creştere frumoasă. Se ştie că micuţilor le plac animalele şi vor creşte foarte frumos având alături […] mai mult »