Ghid de hrănire a bebelușului

Alimentația bebelușilor este un lucru foarte important. Alimentele corespunzătoare, introduse în dietă la momentul oportun, îl vor ajuta să se dezvolte armonios și să asimileze toate vitaminele de care are nevoie. Pentru aceasta este însă necesar să țineți cont de sfatul specialiștilor în ceea ce privește prioada potrivită pentru încercarea unor noi tipuri de mâncare și cantitățile recomandate. În rândurile de mai jos am încercat să realizăm un scurt ghid de hrănire a bebelușului, ce cuprinde momentul diversificării alimentației.

Ghid de hranire a bebelusului

De la naștere la patru luni

De la naștere până la vărsta de patru luni bebelușul trebuie hrănit numai cu lapte, fie că este vorba despre lapte matern sau lapte praf. Bebelușul are reflexul de a se alăpta, acesta fiind printre puținele abilității practice dezvoltate. Deoarece tractul digestiv al bebelușilor la această vărstă  se află încă în curs de dezvoltare, sunt excluse orice alimente solide.

De la patru la șase luni

În acest interval de timp bebelușul poate începe să dea semne că este pregătit de diversificarea hranei. Puteți fi siguri de acest lucru atunci când: își poate susține capul sus și poate sta drept în scaun; a câștigat în greutate semnificativ, având o greutate aproximativ dublă față de cea de la naștere și cel puțin 6 kilograme; poate să închidă gura în jurul unei linguri; poate deplasa mâncarea în gură, din față în spate.

Dacă aceste semne nu întârzie să apară, puteți să îi oferiți bebelușului și alte tipuri de mâncare, în afară de lapte. Printre felurile de mâncare pe care i le puteți da, se numără: piureuri vegetale; cereale semi-lichide; cantități mici de iaurt natural, carne de pui, porc sau vită, făcută piure. De asemenea, bebelușul trebuie alăptat în continuare, însă nu îi dați lapte de vacă până la vârsta de un an.

La început porțiile vor fi mici. Oferiți-i o linguriță de piure vegetal sau cereale, după care puteți crete porția la o lingură, de două ori pe zi. Dacă bebelușul va refuza, încercați din nou peste câteva zile. Este recomandat să introduceți noi alimente pe rând în dieta bebelușului. Dacă aveți un istoric familial ce cuprinde alergii, așteptați trei zile până la oferirea unui alt aliment și notați ce anume i-ați dat. În caz de reacții alergice, veți ști care este alimentul vinovat.

Alimentele nu trebuie să îi fie oferite bebelușului într-o ordine exactă și nu există neapărat o regulă care spune să începeți diversificarea cu piureuri sau cereale.

De la șase la opt luni

Semnele că bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea alimentației pot apărea mai târziu, însă este foarte important să țineți cont de ele. La această vârstă, din alimentația bebelușului pot face parte: piureuri vegetale sau fructe pisate (banane, pere, piersici, avocado, mere); piureuri de legume (morcovi bine fierți, cartofi dulci); carne piure (pui, porc, vită); tofu piure; cantități mici de iaurt natural; cereale cu vitamine.

De la o cantitate de o lingură de fructe pe zi, se poate ajunge la două, trei, de patru ori pe zi. Apoi, de la o lingură de legume, creșteți gradual porția la 2-3 linguri, de patru ori pe zi. Cerealele îi pot fi oferite între 3 și 9 linguri, de trei ori pe zi.

După opt luni

După vârsta de opt luni bebelușul va putea să-și folosească mâna pentru a mânca. De la această vârstă el poate mânca mici cantități de ou fiert, cartofi bine fierți, paste bine fierte, bucăți mici de carne, pește fără oase, leguminoase bine fierte. Porțiile vor crește, de asemenea, la 3-4 linguri la o masă.

Este recomandat ca înainte de a începe să introduceți alimente solide în alimentația bebelușului, să discutați despre acest aspect cu medicul pediatru. El vă va îndruma exact în funcție de nevoile micuțului.

 


MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*