ALIMENTAȚIA BEBELUȘULUI

Atunci când vorbim despre alimentația bebelușului trebuie să ne gândim pe de o parte atât la procesul de alăptare, cât și la procesul de diversificare sau mai exact de introducere a alimentelor solide.

Orice părinte își hrănește cum poate mai bine bebelușul și copilul mic, începând de la venirea sa pe lume, conform regulilor stabilite de medicul pediatru. Cu toate acestea, alimentația bebelușului are nevoie de o atenție aparte și categoric ar trebui ca mama să respecte cu strictețe sfaturile medicului specialist. Cu siguranță, în primul an de viață, mama va trebui să urmărească atent planul de alimentație pe care medicul îl recomandă, acest lucru contribuind la dezvoltarea corectă a bebelușului în fiecare lună de viață.

Alimentația bebelușului nu înseamnă obligarea copilului să mănânce, așa că dacă micuțul refuză masa de lapte sau de solide, nu trebuie să vă îngrijorați. Acest lucru nu înseamnă neapărat că are vreo problemă de sănătate, ci pur și simplu apetitul său este diferit, la fel ca și în cazul adulților. Fiecare dintre noi avem propriul nostru ritm de creștere și un apetit specific, așa că nu este nimic grav dacă nu mâncăm un anumit aliment sau sărim peste o masă, chiar și în cazul bebelușilor.

Despre procesul de alăptare, acesta trebuie însușit de mamă încă de la venirea bebelușului pe lume. Copilul trebuie pus la sân imediat, acest lucru stimulând destul de mult lactația. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru creșterea bebelușului, de aceea, până la vârsta de șase luni nu vom vorbi decât despre hrănirea exclusivă cu lapte matern.

Desigur, pot exista situații în care laptele matern să nu fie potrivit nevoilor de creștere ale bebelușului, însă acest lucru îl poate constata doar medicul pediatru. De obicei, un anumit tratament al mamei sau anumite probleme de sănătate sau infecții ar putea stopa perioada de alăptare. Cu toate acestea, nu putem spune că situația descrisă mai sus poate fi constantă, fiind doar un caz excepțional.

Alimentația bebelușului până la vârsta de șase luni este bazată exclusiv pe lapte matern. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mama va trebui să îi ofere bebelușului său până la vârsta de șase luni doar lapte, fiind un aliment suficient de hrănitor pentru creșterea micuțului. După vârsta de șase luni, bebelușul va trebui să facă cunoștință cu alimentele solide. Cu toate acestea, alăptarea nu se va opri, ci se va continua cât mai mult timp posibil, chiar și până la doi anișori, laptele matern fiind în continuare necesar bebelușului pentru buna sa creștere.

Un lucru de care și mama va trebui să țină cont este alimentația sa în alăptare. Aceasta nu trebuie să mănânce alimente foarte grele, trebuie să evite prăjelile, alimentele procesate, dar și pe cele care pot produce balonare. Trebuie să se hidrateze foarte bine și să evite medicamentele, acestea fiind administrate doar ca urmare a unor recomandări medicale și în cazuri urgențe.

După vârsta de șase luni, atunci când medicul constată, bebelușul trebuie să facă cunoștință cu alimentele solide. Este momentul în care va putea să guste pe rând și respectând regulile diversificării alimentației, aproape toate fructele și legumele, carnea, ouăle și brânzeturile.

Alimentația bebelușului înseamnă după vârsta de șase luni diversificare și odată cu ea o mare parte din reguli pe care mama trebuie să încerce să le însușească cât mai bine. Acum, mama trebuie să cunoască că trebuie să își ferească bebelușul de alergiile alimentare. Pot exista situații în care medicii să interzică introducerea anumitor alimente chiar și până la vârsta de trei anișori.

Alimentația bebelușului pas cu pas

Vârsta: 0 – 6 luni de viață

Bebelușul se va bucura ori de câte ori va zări sânul mamei, laptele matern fiind singurul aliment pe care îl cunoaște. Acesta va dobândi capacitatea de a se întoarce după sânul mamei pentru a mânca.

În această perioadă va mânca doar lapte de sân sau lapte formula, atunci când medicul recomandă o astfel de variantă.

Până la această vârstă nu este indicat să îi oferiți bebelușului alte alimente decât lapte întrucât tractul său digestiv este foarte plăpând și nu poate să facă față unei altfel de alimentații.

Cum poți verifica dacă bebelușul se hrănește cum ar trebui sau nu?

Într-adevăr, iată o întrebare pe care toate mămicile o adresează medicului, mai ales dacă alăptează. Aceasta le neliniștește pe mame pentru că nu pot contoriza sau măsura în vreun fel cât lapte curge din sâni pentru a sătura bebelușul. Își doresc să afle acest lucru și să se convingă astfel dacă bebelușul bea sau nu suficient de mult lapte și astfel să favorizeze creșterea.

Este o întrebare firească mai ales că nu aveți cum să vedeți cât lapte curge din sâni, însă răspunsul la această întrebare este unul simplu – mai mult ca sigur bebelușul se satură dacă nu plânge și nu este neliniștit. De regulă, o cantitate mică de lapte matern conduce categoric la generarea unui disconfort major bebelușului, pe care acesta îl semnalează prin plâns.

După fiecare episod de supt, sânii mamei vor fi mai goi și mai moi la atingere. Categoric, acest lucru se datorează extragerii de lapte de către bebeluș, în timpul alăptării. După fiecare supt, bebelușul se va simți confortabil și de cele mai multe ori adoarme la pieptul mamei. Un alt lucru care ar trebui să te liniștească este greutatea. Dacă bebelușul va lua normal în greutate, atunci cu siguranță se și hrănește așa cum ar trebui. Cu toate că în prima săptămână va pierde din greutate, în următoarele 10 zile va recupera cantitatea pierdută, ba chiar mai mult de atât – va adăuga o cantitate mai mare.

Despre alimentația bebelușului la sân sunt multe lucruri de precizat, însă ar trebui obligatoriu amintit despre colostrul matern, acel prim lapte matern, mult mai gros decât cel obișnuit, ce apare imediat după naștere. Acesta este extrem de bogat în elemente nutritive, hrănitoare pentru bebeluș.

În funcție de alimentația bebelușului la sân, acesta va avea și anumite scaune. Ca atare, dacă numărul scaunelor în primele zile este mai mic, ulterior este posibil ca bebelușul alăptat să aibă un număr mai mare de scaune, chiar și după fiecare masă de lapte. Cu timpul numărul scaunelor se va regla, ajungând la unul, atunci când bebelușul încearcă diversificarea. Nu trebuie să vă speriați totuși dacă într-o zi bebelușul nu are scaune, nu este niciun semnal de alarmă. Urmăriți-l în continuare și mai apoi, în cazul în care problema persistă, anunțați medicul pediatru.

Spre finalul lunii a cincea de viață, bebelușul va da primele semne că poate încerca mâncarea solidă. Dacă poate să își țină capul ridicat, stă în funduleț, poate mesteca mâncarea, are o creștere normală în greutate, nu este bolnăvior, poftește la mâncare, poate mișca limba în față sau spate, atunci mai mult ca sigur nu se va mai sătura doar cu lapte matern, ci va trebui să încerce și mesele diversificate.

Vârsta: 6 – 8 luni

Iată că de acum înainte atunci când vorbim despre alimentația bebelușului amintim despre diversificare sau momentul în care bebelușul va gusta primele alimente solide.

Un bebeluș la această vârstă va putea mânca cereale îmbogățite cu fier, piureuri de fructe și de legume, toate bine pasate. În plus, nu trebuie să uitați de lapte, mesele de lapte fiind în continuare obligatorii.

Nu trebuie să vă așteptați că un bebeluș mănâncă mult în această perioadă. Pentru început este bine să respectați regulile diversificării – să introduceți pe rând câte un singur aliment, atunci când bebelușul este perfect sănătos, pornind de la o jumătate de linguriță. După 2-3 zile de, dacă bebelușul nu manifestă reacții adverse la alimentul respectiv, puteți încerca să i-l introduceți pe următorul, conform indicațiilor medicului.

Așadar, un bebeluș consumă între 3-9 lingurițe maxim de mâncare, de circa 2 ori pe zi, abia spre finalul lunii a șaptea, atunci când mama a diversificat deja o mare parte din hrana acestuia.

Vârsta: 8 -10 luni

Un bebeluș la 8-10 luni de viață, va mânca în continuare lapte de sân, fiind alăptat la sân, dar și iaurt natural și brânzică de casă, cereale îmbogățite cu fier, piureuri de fructe și legume, ou, carne de pui, pește, linte sau fasole. Tot acum, spre finalul perioadei, veți putea încerca să faceți trecerea de la legumele perfect pasate cu ajutorul blenderului la cele tăiate bucățele mici, pe care bebelușul să le poată prinde cu degețelele și să le ducă singur la guriță. Va fi fermecat de noua sa activitate. Îi puteți oferi și bucățele de banană, biscuiți fără gluten, covrigei, în acest mod reușind să adopte capacitatea de a se hrăni singur.

Nu se poate spune nici acum că bebelușul mănâncă mult, cel mai sigur va gusta circa un sfert de cană cu brânzică de casă sau iaurt, un sfert de cană de piureuri de fructe sau de legume, mult mai puțină carne, iar acest lucru îi va fi mai mult decât suficient. Trebuie să aveți în vedere că atunci când vorbiți despre alimentația bebelușului aceasta nu seamănă din punct de vedere cantitativ cu cea a unui adult, porțiile fiind extrem de mici.

Și la această vârstă, medicii recomandă introducerea alimentelor noi unul câte unul și respectarea cu atenție a schemei de diversificare corectă și a sfaturilor medicului pediatru.

Vârsta: 10-12 luni

De această dată, alimentația bebelușului va fi formată din lapte de sân, procesul de alăptare fiind recomandat în continuare, iaurt sau brânzică de casă, cereale îmbogățite cu fier, piureuri de fructe și legume, ou, carne de pui, pește, linte, fasole, sucuri de fructe, biscuiți.

Se recomandă și de această dată ca mama să introducă pe rând alimentele în dieta copilului, mai ales dacă ele nu au mai fost încercate. De asemenea, ar trebui să aveți în vedere ca ori de câte ori copilul manifestă o anumită reacție adversă să opriți alimentarea copilului și să îi comunicați acest lucru medicului pediatru care va lua cea mai bună decizie.

Cu toate că la orice reacție adversă medicul recomandă oprirea acelui aliment, nu trebuie să îl scoateți definitiv din alimentația bebelușului, după o anumită perioadă de timp, medicul recomandându-vă să mai încercați introducerea sa.

Alimente-minune pentru bebelușul tău

O dată cu diversificarea apare și problema alimentelor pe care ar trebui să le introducem în dieta bebelușului, ce alimente sunt sănătoase, la ce alimente trebuie să avem grijă sau să le evităm. Alimentația joacă un rol extrem de important în dezvoltarea celor mici, astfel încât trebuie să vă asigurați […] mai mult »

Cele mai bune deserturi pentru bebeluși

Mai ales în primele luni de viață, trebuie să fim atenți la alimentația bebelușilor. Anumite alimente sunt permise abia după vârsta de un an, altele trebuie consumate cu moderație, iar altele pot fi chiar nocive. Cu toate acestea, din dieta celui mic nu ar trebui excluse deserturile. Nu vă gândiți […] mai mult »

Cum introducem alimentele în diversificare

Diversificarea la bebeluși se începe în jurul vârstei de 4 luni și se dovedește mereu a fi o provocare pentru părinți. Există o multitudine de informații disponibile, însă majoritatea dintre acestea sunt contradictorii. Părinții se întreabă adesea ce alimente sunt permise, ce alimente nu, care este vârsta la care ar […] mai mult »

Cele mai bune fructe pentru bebeluși

Atunci când vine vorba despre alimentația bebelușilor, fructele ar trebui să nu lipsească. Perioada verii este cea mai bună pentru a profita de vitaminele și nutrienții conținuți de fructe, deoarece acum avem parte de o abundență de astfel de produse. De altfel, fructele sunt preferate de majoritatea bebelușilor, pentru gustul […] mai mult »

Care este cel mai bun lapte pentru bebeluș?

Toată lumea este de acord că laptele matern conține exact substanțele, vitaminele și mineralele de care bebelușul are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Cu toate acestea, fiecare mămică are perioada ei în care poate alăpta, dar de multe ori, din diverse motive, lactația dispare deși micuțul încă mai avea […] mai mult »